perjantai 9. kesäkuuta 2017

Viimeiset hetket vuoristossa ja Delhin kautta maailmalle

Spitistä palattiin suoriltaan Naggariin samaan guesthouseen, missä siellä jo muutama viikko oltiin aiemmin. Spitistä paluun jälkeen mulla oli reilu viikko aikaa ennen Indonesiaan lähtöä. Joten aika meni tavaroita pakkaillessa (ja purkaessa ja pakkaillessa). Mitään sen kummempaa me ei puuhattu. Kavereita käytii moikkaas ja ulkona syömäs.

Lähdönhetkenä me mentiin jo iltapäivästä Manaliin syömään ja hengaamaan ravintolaan. Manalista sitten illalla hyppäsin Delhin yöbussiin, joka oli sitten noin 14 tunnin päästä aamulla kuuden jälkeen perillä Delhissä. Delhissä mulla olikin sitten koko päivä aikaa, koska Kuala Lumpurin lento lähti illalla klo 23. Maleksin pitkin Pahar Ganjia ravintolasta toiseen, kunnes sitten metrolla kentällä ja kentällä vielä nelisen tuntia maleksimista ja odottelua, ja sitten kohti Kuala Lumpuria ja Indonesiaa.

Näistä kuvista, näistä tunnelmista lähin viideks viikoks Kakkois-Aasiaan.

Oli muuten pitkä aika olla Delhissä KOKO PÄIVÄ.

Vähän spesiaalia teetä Pahar Ganjilla ja sitten herkku-kahvia Delhin kentällä.



Spiti Valley


Ennen lähtöä Spitiin, oltiin yks yö hotellissa Kullussa lähellä bussiasemaa, sillä bussi tosiaan starttas aamulla klo 4.30. Ei muuten ollu helppoa löytää Kullusta huonetta, sillä lähes mikää majoituspalvelu ei suostunu antamaa meille yhteistä huonetta, koska ei olla naimisissa. Että näin. No, lopulta löydettiin huone, halpaan hintaan (500rs/yö) ja alle kahen minuutin kävelymatkan päästä bussiasemalta. Aamulla herätys tosiaan oli 3.45 ja siitä sitten bussia odottelemaan, joka lähti 4.30. Kazassa oltiin perillä illalla klo 18.30 ja 720rs makso meijen molempien bussiliput.

Oltiin yks yö Kullussa. Ihan siinä ytimessä, bussiaseman vieressä. Meil oli parveke ja kaikkee. Ja hyvät näkymät partsilta.
Matkalla jossain kohti Spitiä.
Tauko jossain keskellä ei mitään.


Maisemat oli ajoittain huiseja ja tiet veti sanattomaks. Matkattiin Kullusta Manalin, Rohtnag Passin ja Kunjom Topin läpi Spitiin. Voin kertoo, et se 14 tunnin istuminen sai perseen helläks. Alkumatkasta myös valitin liian pienestä jalkatilasta, mut tosiaan se valitus loppu aika lyhyeen, ku taujusin, että kaikille ei riittäny penkkejä. Yhtäkkiä mun penkki oliki just hyvä.


Kunjom Top
Matkalla jossain
Joku kylä jossain Spiti Valleyssa.

Tervetuloa Spitiin! Julley!

Matkalla pysähdyttiin useaan otteeseen, kerran mm siks, että rengas puhkes. Ja kyllä, sen renkaan oli muuten puhjettava sinne Kunjom Topille, joka oli sen matkan korkein kohta (4590m). Ja kyllä, siellä tuuli. Ja oli kylmä. Ja reilusti yli tunnin kesti, että rengas saatiin vaihdettua. Mut oltii perillä ennen pimeetä. Eikä matka kestäny, ku 14 tuntia. Välillä oli vähän pomppusta, koko ajan oli pölystä. Bussi oli aivan täynnä, ja siellä siis oli ainaki se 12 ihmistä, jotka siis seiso koko matkan Manalista Kazaan. En pystyis, lähtis taju.

Se puhkes se rengas...
Oli aikaa näppäillä valokuvia...


Perillä olikin sit haaste löytää huone koska siel oli meneillään jotkut paikalliset festerit. Monun frendi oli siis meille varannu huoneen sieltä valmiiks, mut mehän ei tietty sit löydetty sitä Monun kaveria, koska hypättiin tyhmyyttämme bussista liian aikasin pois. Ja ei, meijen puhelinliittymät eivät siellä toiminu, eikä toiminu se Monun kaverinka liittymä, ku yritettiin siihen lainatulla puhelimella soittaa. No, löydettiin sitten lopulta huone sopivaan 1200rs:n hintaan ja pahan illallisen päälle käytiin nukkumaan. Seuraavana päivänä onneks löydettiin se Monun kaverikin, ku se Kaza ei tosiaan mikään metropoli ole. Oltiin ehditty jo löytää ittellemme uus halvempi huone, joten oltiin sit se yks yö siellä ja sit sinne Monun kaverin järkkäämään majoitukseen. Joka oli kyl ehdottomasti paras hinta-laatu-suhteeltaan.

Kaza
Kaza
Mahabaudha guesthousen puutarha Kazassa.


Ruoka oli pahaa. Siis kertakaikkisesti. Syötiin Kazassa lähes jokaisessa ravintolassa, ja jokaisessa ravintolassa oli joko yhtä pahaa tai pahempaa. Surunaama. Ainut hyvä, mitä söin koko kahdenksan päivän reissun aikana oli suklaa-dumplingsit. Joiden jälkeen ei kyl hetkeen tehny mieli suklaata... Suklaa-dumplingsit syötii päiväreissulla Kibber-nimisessä kylässä. Yhtenä päivänä siis lainattiin Monun kaverilta prätkä ja käytii pyörimässä lähipitäjissä ja nähtävyyksiä kattelemassa.



Key Monastery
Muuten niin autenttista, ja sitten toi lämmityskielto. Mut siis onks joku lämmittäny huonettaan(?) grillillä(?) tai silitysraudalla? Herää kysymyksiä. Keyn luostarista siis nämäkin.
Keyn luostari
Keyn luostari
Matkalla Kibberiin
Matkalla Kibberiin
Matkalla Kibberiin tavattiin tää ehkä maailman ihanin aasi-vauva! En kestä!
Kibber
Kibber ja suklaa-dumplingsit.
Matkalla Getteen...
...eksyttiin. Ei löytyny Getteä. Mut nähtii kivoi maisemia silti.
Jossain hukassa Spitissä.



No, yhtenä päivänä otettiin sitten taksi, tarkoituksena oli mennä Komiciin (joka on maailman korkeimmalla oleva ympärivuoden asuttu kylä, joka on motorisoitujen ajoneuvojen saavutettavissa, 4587m), tsekata matkalla Hikkim (jossa on maailman sekä korkein postitoimisto että maailman korkein virallinen äänestyspiste, 4440m) ja Langza (josta voi edelleen löytää fossiileita, mikäli niitä 50₹ :n kappalehintaan kaupittelevat lapset ei oo viel niit kaikkia löytäny), ja sitten jäädä yöksi Komiciin, josta oli sitten tarkotus seuraavana päivänä trekata seuraavaan kylään, Demuliin, jonne kestäisi noin 3-4 tuntia trekata. Ja Demulista sitten taas taksilla sitä seuraavana päivänä takaisin Kazaan. No, me päästiin sitten sinne Komiciin, ja todettiin, että noup, ei olla muuten jäämässä tänne yöks. Siellähän siis ei meinaa ollu yhtään mitään. Siis yhtään mitään. Kuvat kertokoon puolestaan.

Langza
Langza
Komic

Komic, 4587m.
Komicis oli tää luostari.
Ja muuten näytti tältä (ylempi kuva), ja sit tos alemmas kuvas on itse Komicin kylä.


Suunnitelma muuttu sitten siiä aivan lennosta, ja jatkettiinki samalla taksilla (lisämaksua vastaan, tietysti) Hikkimin kautta (koska, kyllä, turrejen oli PAKKO päästä lähettämään postikortit maailman korkeimmasta postitoimistosta) suoraan Demuliin. Ja kyllä, se päätös oli oikea. Tie sinne oli samaa, samaa, samaa, samaa, siis samaa, ku ihan kaikkialla muuallakin siellä. Okei, maisemat on kauniita ja näkemisen arvosia, mut on kuitenki sit eri asia, että arvostanko sitä silmäniloa niin paljon, että olisin sitä jaksanut toljotella 6-7 tuntia, kuten tuon matkan oikea kesto olis ollu (kiitos vaan Ecospheren naiselle mahtavista tiedoista, jotka melkein piti paikkansa). Ja jotenki myös sit se (näin jälkikäteen miettien), et miks me edes oltas trekattu sinne, ku päästii sinne hyvästi autollakin? Et eiks jotenki kuitenki se trekkaamisen idea ja ilo oo se, että näet vaivaa, että pääset jonnekki, jonne ei autolla pääse? No, oli miten oli, niin napattiin siitä sitten matkalla Komicista Demuliin yks israelilainen herra kyytiin, joka oli lähteny trekkaamaan tätä meijenki suunnittelemaa pätkää. Se oli kävelly Komicista jo 2,5 tuntia, eikä ollu siis edes lähelläkään puoliväliä vielä. Eikä muuten nähty ainuttakaan muuta autoa koko päivän aikana, muuta kun ihan kylien lähettyvillä... No, siinä taksissa sitten suteltiin sen israelilaisen kundin kanssa, ni tajuttiinkin, että oltiinkin hänet jo kertaalleen kavereiden kautta Naggarissa tavattu. Maailma on pieni.

Hikkim
Hikkim
Hikkim. Maailman korkein postitoimisto. Ja se oli sulki, kun me mentiin sinne. Meinas itku päästä. Jostain onneks meijen taksikuski osas postitoimitson rouvan hätyytellä meille postin uksia avaamaan. Sieltähän rouva sitten aasin kanssa saapu. Annetiin kiitokseks postirouvan tyttärelle suklaapatukka. Ja näin me saatiin kortit postiin maailman korkeimmasta postitoimistosta.

Viel on jonkun verran tiehommia jäljellä Spitissä...
Demul

Kazassa on muuten myös maailman korkeimmalla sijaitseva bensa-asema (3650m). Eikä sieltä muuten saa aina bensaa. Kuten sillon, ku me oltiin siellä, ni meillä jäi väliin Tabon reissu, koska bensa-asemalla ei ollu myydä bensaa.

Onneks viinakaupalla oli myydä viinaa.

Spiti oli kiva nähä, mut en mie siellä kykenis pidempiä aikoja olemaan. Ku ei siel oikee oo mitää... Kylmä siellä on. Ja pahaa ruokaa. Kuiva ja korkea ilma ja pölyä. Mie myös kauheesti kaipasin vihreyttä ja puita. Ja tuoreita hedelmiä ja vihanneksia.

Koiralla oli rastat.

Sähkökatkoja siellä oli arvatenkin tämän tästä. Mut onneks ihmisillä oli näppärästi bensa-polttoiset generaattorit. Voitte arvata sen bensan käryn siellä, ku kaikki kauppiaat ja ravintoloitsijat huudatti generattoreitaan koko päivän, ku oli sähköt poikki. Huh. Meijen sim-kortit ei siellä toiminu. Kerran sain wifin yhessä paikassa toimimaan kaheks minuutiks. Missään ravintoloissa ei (erittäin ikävästi) ollu vessoja?! Joutu aina mennä omille kämpille vessaan, ku oli tarvis. Täytyy sanoa, että vessoja olisin kyllä arvostanu. Ja maito-voi-suola-teestä (jota ne Spitissäkin harrastaa) osasinki tällä kertaa kieltäytyä.

Siel muuten sekä mennessä että lähtiessä Spitiin, Lossar-nimisessä check pointissa tarkastettiin kaikkien ulkomaalaisten passit. Lähdöstä puheenollen, niin siitä sitten meidän päivälliseltä ekskuriolta palattuamme (joka kustansikin sitten soppelit 3500 rupiaa) palasimme samaan huoneeseen, josta aamulla lähdimme. Ja ilokselle huomasimme, että sinne huoneeseen olikin pedattu samat puhtaat valkeat lakanat, joissa me olimmekin jo kolme yötä lepäilleet... Ja herra yksin tietää, kuinka moni ennen meitä siellä on lepäilly... No, oltiin vielä muutama yö Kazassa, jonka jälkeen oli aika palata Naggariin.

Tässä jo kotimatkalla.

No, bussilippujen osto edellisenä iltana ei onnistunu, mutta meille kerrottiin, että bussi lähtee aamulla klo 6, et lipunmyynti avataan klo 5.30, et meette sinne ajoissa, ni saatte hyvät liput bussiin. Ja kissanposket. Oltiin paikalla ennen viittä, eikä lipunmyynti koskaan auennut. Bussi saapui joskus 5.30 jälkeen, ja sehän täytettiin sillä taktiikalla, että se saa tuolin, kuka ehtii. No, minä jäin ulos repun kaa, Monu ryntäs sisää, saatii penkit vikalta penkkiriviltä, jolla istuki ikkunas vanhempi (ja erittäin pahan hajunen) intialainen mies, minä ja Monu ja viis intialaista kundia. Oli muuten sellanen lystikyyti se koko 11,5 tuntia, jonka se otti Manaliin, että ei oo muuten tottaka! Sen viel kerron, että kertaallen matkalla puolet matkustajista joutu poistua bussista, ku siinä oli niin paljon painoa, että kuski ei uskaltanu ajaa sellasen osittain rojahtaneen tienpätkän yli täydessä lastissa. Me oltiin just menos uus, ku kuski huuski, et riittäväst jengiä ulkona ja alko ajaa. Ei muuten jännittäny yhtää siel bussissa. 

Ajoittain oli vähän mutasta meininkiä.
Kyllä linja-autossa on tunnelmaa.
Pian aletaan saapua Manaliin, alkaa jo vihertää, jei!